Fáze kynutí těsta na chlebu má obrovský vliv na celkový tvar bochníku. Od velikosti pórů ve střídce, přes křupavost kůrky, až po výšku chleba. Pokud těsto hnětete pečlivě, ale pak ho dáte do plastové mísy, máme pro vás tip. Seznamte se s ratanovým košem na kynutí chleba – šedou eminencí v kuchyni. Tato ošatka změní kvalitu každého bochníku.
Upozornění – ratanová ošatka není určena k pečení! Pokud pro ni chcete najít další funkci, podávejte v ní chléb na stůl.
Ošatka z ratanu zaručuje dobrou cirkulaci vzduchu. Kynoucí těsto na chleba potřebuje „dýchat“, čemuž plastová mísa brání.
Díky tomu si chléb udrží požadovaný tvar. Když těsto vyndáte z ratanového koše, na rovném povrchu se nedeformuje.
Upečený chléb je vysoký a nadýchaný. Má rovná záda. Zapomeňte na to, že vám chléb během pečení a chladnutí padá.
Drobenka se nedrolí ani neodděluje od kůrky. Vršek chleba je křupavý, ale kůrka nepraská ani se neodlupuje po kouscích. Krutony a toasty jsou ještě chutnější!
Při výběru velikosti tohoto ratanového koše vezměte v úvahu celkovou hmotnost chleba. Koš na bochník 1,2 kg, budete potřebovat přibližně 600 g mouky.